Aktualności 2022

  • ZASADY BIOASEKURACJI

Informacja dla hodowców drobiu

W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:

1. Przechowywać drób w izolacji od dzikich ptaków;
2. Przechowywać paszę i ściółkę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z gryzoniami, dzikim ptactwem oraz ich odchodami;
3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie i ich odchody;
4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, 
w których utrzymywany jest drób.

HODOWCO!

Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:
Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności. 

 

UWAGA
W przypadku gospodarstw utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie istnieje obowiązek posiadania planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji gospodarstwa oraz co najmniej:

a) Podziału gospodarstwa na strefy „czyste” i „brudne” dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu;
b) Procedur wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli;
c) Procedur czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu 
i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane 
z utrzymywaniem drobiu;
d) Procedur zwalczania szkodników;
e) Procedur rozdziału poszczególnych stad drobiu oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.

Zasady bioasekuracji:
1. Zabezpiecz drób i paszę przed kontaktem z dzikimi ptakami;
2. Nie pozwól, aby na fermie przebywały osoby nieupoważnione;
3. Pamiętaj o matach dezynfekcyjnych i regularnie je nasączaj aktywnym środkiem odkażającym;
4. Wprowadź zakaz wstępu na fermę osobom mającym ptactwem (np. właścicielom przydomowych kurników, czy myśliwym);
5. Pamiętaj, żeby zawsze zakładać odzież i obuwie ochronne przed wejściem do kurnika i zmieniać ją każdorazowo wchodząc do kolejnych budynków;
6. Wpuszczaj na fermę wyłącznie pojazdy z odkażonymi kołami;
7. Zadbaj o zabezpieczenie ściółki;
8. Pamiętaj o dezynfekcji ściółki przed wniesieniem do kurnika;
9. Zadbaj o izolację każdego z kurników, a także osobne żywienie i narzędzia;
10.  Prowadź rejestr działań takich jak: oczyszczanie, odkażanie, dezynsekcja i deratyzacja;
11.  Posiadasz tylko kilka sztuk drobiu? Dla ich bezpieczeństwa – trzymaj je w zamknięciu.
12.  Zwiększona śmiertelność wśród drobiu, apatia, niechęć do paszy i wody, spadek nieśności oraz objawy nerwowe (porażenie, skręty szyi, drgawki, biegunka, duszność) – nie zwlekaj – zawiadom powiatowego lekarza weterynarii.

 

  • autor: Wydział Rolnictwa, Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
  • broszura 1
  • broszura 2

Wstecz