Aktualności 2018

  • Konkurs kulinarny we Wroniu

„Najlepsze potrawy z ziemniaków” konkurs kulinarny w Zespole Szkół we Wroniu


    Konkursy kulinarne w Zespole Szkół we Wroniu mają swoją długą tradycję. Zawsze są okazją do kształtowania właściwych nawyków żywieniowych oraz rozwijania kreatywności uczestników.
    Nie inaczej było i tym razem. „Najlepsze potrawy z ziemniaków” to konkurs, w którym 8 lutego 2018 r. udział wzięli uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Ośmioro adeptów sztuki kulinarnej zadbało o to, aby potrawy były, z jednej strony, oryginalne, z drugiej zaś- niezwykle smaczne.
    Komisji konkursowej przewodniczył p. Dariusz Zieliński z restauracji „Kuźnia Smaków”, obok którego zasiedli: wicestarosta, p. Bożena Szpryniecka, wicedyrektor Zespołu Szkół we Wroniu, p. Barbara Moch oraz dyrektor szkoły, p. Bogusław Gumuła. Po zaprezentowaniu przez uczestników przygotowanych potraw oraz degustacji ogłoszono wyniki kulinarnych zmagań.
    I miejsce zajęła reprezentacja klasy III T: Paulina Barańska i Kacper Ziorkowski, zaskakując komisję „Pstrągiem pieczonym w soli z ziemniaczanymi różyczkami”, do którego zaserwowana została tradycyjna „Zupa ziemniaczana z boczkiem”.
    Zdobywczynie II miejsca: Angelika Sopel i Ksenia Borowska z klasy IV T przygotowały oryginalne„Pączki ziemniaczane z budyniem” oraz „Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i ziołami”.
    Dagmara Przybyłek i Patrycja Melerska z klasy II T skutecznie zawalczyły o III miejsce  przygotowując „Marcepanowe kulki ziemniaczane” oraz „Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem”.
    Tuż za nimi w kulinarnych zmaganiach znalazły się pierwszoklasistki: Justyna Wilk i Weronika Byra, które zajęły IV miejsce serwując smaczny „Sernik z ziemniaków” oraz „Placuszki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem”.
    Uczestnikom konkursu oraz ich opiekunom podziękował dyrektor szkoły, p. Bogusław Gumuła, który pogratulował im znakomitych umiejętności kulinarnych oraz kreatywności. Wicestarosta, p. Bożena Szpryniecka zwróciła uwagę na wysoki poziom konkursu oraz wręczyła uczniom kosz apetycznych owoców. Zasugerowała również temat kolejnego konkursu, którym mogłyby być potrawy kuchni regionalnej.
Gratulacje uczestnikom konkursu złożył również p. Dariusz Zieliński, podkreślając staranność i wysoką estetykę konkursowych potraw.
    Uczniów do konkursu przygotowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Beata Studzińska- Gołaszewska i p. Dariusz Mikołajczak.
    Gratulujemy!

 

  • autor: Zespół Szkół we Wroniu
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki1.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki12.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki122.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki133.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki153.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki163.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki17.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki183.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki19.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki20.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki21.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki24.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki25.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki26.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki27.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki28.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki29.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki33.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki35.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki36.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki366.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki37.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki38.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki40.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki42.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki547.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki663.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki75.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki88.jpg
  • Konkurs kulinarny Wroniepoczki99.jpg

Wstecz