Treść Strony
Pięknie wyrzeźbione arbuzy, melony... ale talenty! Uczniowie wzięli udział w kursie carvingu
Uczniowie Zespołu Szkół w Wąbrzeźnie wzięli udział w kursie z nowych sposobów dekorowania potraw w ramach projektu unijnego Dziś Nauka Jutro Praca IV.
Carving to wywodząca się z Dalekiego Wschodu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Jego celem jest uatrakcyjnienie potraw, aby stały się jeszcze bardziej apetyczne. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki.
Podczas kursu uczestnicy zapoznali się z historią carvingu, narzędziami i podstawowymi technikami rzeźbienia, tworzyli własne kolorowe kompozycje dekoracji, m.in. z rzodkiewek, cukinii, kapusty pekińskiej, melonów, papryki.
- autor: SG - Wydział Organizacyjny | ZESPÓŁ SZKÓŁ W WĄBRZEŹNIE