Aktualności 2017 - 2019

  • Konkurs i lekcja otwarta

Przedsięwzięcia realizowane w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół we Wroniu

Już tradycją stał się coroczny konkurs „Owoclove” odbywający się w Zespole Szkół we Wroniu na najsmaczniejszą potrawę z owoców. Dnia 17.10.2019 r. odbyła się piąta edycja tego konkursu. Uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali niesamowite, bardzo smaczne i ciekawie podane potrawy z owoców. Komisja w składzie: menager restauracji „Kuźnia Smaków” pani Maja Kantor, członek Zarządu Powiatu Wąbrzeskiego pani Bożena  Szpryniecka, dyrektor szkoły pan Bogusław Gumuła oraz wicedyrektor szkoły pani Barbara Moch nie mieli łatwego zadania. Po burzliwej naradzie nagrody otrzymali uczniowie, którzy zajęli 4 pierwsze miejsca.

Następnym wyzwaniem była lekcja otwarta „Dlaczego warto jeść ryby?”, która była finałem tygodnia promocji  zdrowego odżywiania, przeprowadzonego w dniach 28 – 31 października. Uczniowie klas TŻ zachęcali do zdrowego odżywiania, tym razem postanowili wypromować ryby i owoce morza. Młodzież klas pierwszych wykonała ulotki i plakaty zachęcające do jedzenia mało znanych specjałów w kuchni polskiej. Cykl zajęć zakończył się lekcją otwartą, którą przeprowadzili nauczyciele zawodu w klasach pierwszych i trzecich. Tematem lekcji było zastosowanie ryb i owoców morza w potrawach. Młodzi adepci sztuki kulinarnej  uczyli się filetować ryby, co jest dość trudną sztuką, doprawiać małże, ostrygi, krewetki i ośmiorniczki, wykonywać sałatki z muli i kalmarów, przygotować wyśmienitą zupę rybną. W ramach pokazu life cooking uczennice klasy trzeciej przygotowały przegrzebki – małże świętego Jakuba. Zaaranżowane potrawy stanowiły ucztę nie tylko dla oczu ale, i dla podniebienia.

 

  • autor: Wydział Oświaty, Zdrowia, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Wąbrzeźnie
  • 1. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 2. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 3. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 4. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 5. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 6. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 7. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 8. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 9. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 10. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 11. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 12.Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 13. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  • 14. Konkurs i lekcja otwarta w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Wstecz