Aktualności 2017 - 2019

  • Wronie

Lekcja otwarta w Zespole Szkół we Wroniu

W dniu 24 maja 2019 r. w naszej szkole nauczyciele nauki zawodu przeprowadzili z klasą II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych lekcję otwartą. Zaproszeni goście to: Kierownik Wydziału Oświaty, Zdrowia, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego Pan Krzysztof  Buchmiet, dyrekcja szkoły oraz nauczyciele praktycznej nauki zawodu. Tematem lekcji otwartej była: Charakterystyka żywienia kuchni różnych narodów.
I grupa uczestników przygotowała chaczapari, czyli gruziński zapiekany placek oraz suflaki – grecką potrawę z mięsa wieprzowego lub kawałków kurczaka.
II grupa wykonała musaki – grecką potrawę z mielonego mięsa i bakłażanów.
Grupa III zaskoczyła nas chaczapari, tradycyjną gruzińską potrawą, będącą  prawdziwą ucztą dla smakoszy serów oraz chinkali – gruzińskimi pierożkami wypełnionymi bulionem i mięsem.
IV grupa przygotowała falafele - kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, smażone na głębokim oleju. W krajach arabskich jest to popularna potrawa wegańska. Potrawą wykonaną przez grupę V była sałatka grecka, wykonana z pomidora, ogórka, fety i oliwek.
VI grupa zajęła się przygotowaniem sali oraz parzeniem arabskiej kawy z kardamonem i herbaty czarnej z dodatkiem białej szałwii.
Zaaranżowane potrawy stanowiły ucztę nie tylko dla oczu, ale i dla podniebienia. Zarówno uczniowie, jak i zaproszeni goście mieli okazję poznać tajniki kuchni greckiej, gruzińskiej i arabskiej.

Profesjonalne przygotowanie i przeprowadzenie lekcji otwartej możliwe było dzięki bardzo dobrze funkcjonującej pracowni żywienia, która wyposażona została przy wsparciu Funduszy Europejskich w ramach realizowanych w szkole projektów „Dziś nauka jutro praca I i II” oraz budżetu Powiatu Wąbrzeskiego.

 

  • autor: Zespół Szkół we Wroniu
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie
  • Wronie

Wstecz