Starostwo Powiatowe w Wąbrzeźnie

Treść Strony

20 maja - Dzień Pamięci o Zmarłych na AIDS

DzieÅ PamiÄci ZmarÅych na AIDS (Memorial AIDS Day).                   20 MAJA 2018 R. DZIEŃ PAMIĘCI O ZMARŁYCH NA AIDS

W tym roku po raz 35. zostaną zapalone lampki w czasie Międzynarodowego Dnia Pamięci o Zmarłych na AIDS. Święto to, poświęcone pamięci osób zmarłych z powodu HIV/AIDS, obchodzone jest zawsze w trzecią niedzielę maja – w tym roku jest to 20 maja –  i stanowi okazję do zademonstrowania wsparcia dla osób żyjących z HIV i chorych na AIDS oraz zmobilizowania społeczności lokalnych w walce przeciwko HIV/AIDS.

Na całym świecie Dzień Pamięci obchodzić będzie 1200 organizacji ze 115 krajów.

Mimo, że w różnych krajach dzień ten wygląda inaczej, jedno jest wspólne: wszędzie płonie światło świec i lampek oliwnych, zapalonych z myślą o wszystkich, którzy stracili życie z powodu AIDS.

PODSTAWOWE INFORMACJE EPIDEMIOLOGICZNE

HIV i AIDS w Polsce – dane od początku epidemii (1985 r.) do 31 sierpnia 2017 r. roku

22 164 zakażonych ogółem

3 514 zachorowań na AIDS

1 375 chorych zmarło

Do 31.08.2017 r. zakażenie rozpoznano u 849 osób, najczęściej u osób młodych, w wieku od 20 do 39 lat, częściej u mężczyzn. Zakażenie rozpoznano też u 15 osób w wieku 60 i więcej lat, w tym u 2 kobiet.

Źródło: www.aids.gov.pl

Uroczystości I - komunijne bez zatruć pokarmowych

Maj miesiącem organizacji przyjęć I-komunijnych - uważajmy na zatrucia pokarmowe

 

Zatrucia pokarmowe

Zatruciem pokarmowym nazywamy ostre schorzenie przewodu pokarmowego, występujące w krótkim czasie po spożyciu potraw lub produktów spożywczych zawierających chorobotwórcze bakterie, toksyny, pasożyty, rotawirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie i wirusy: salmonella, campylobacter, pałeczka czerwonki, pałeczka okrężnicy, gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego, listeria oraz rotawirusy.

Chorobotwórcze drobnoustroje, a zwłaszcza wytwarzane przez nie toksyny wywołują zwykle podrażnienie i ostry stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelit. Stan zapalny powoduje wzrost przepuszczalności ściany jelit. Woda z osocza krwi przechodzi wówczas z naczyń krwionośnych do światła jelita, a drobnoustroje i ich toksyny są usuwane z wymiotami i biegunką. Czas, jaki upływa od chwili spożycia zatrutego pokarmu do wystąpienia objawów, różni się w zależności od rodzaju drobnoustroju.  Najczęściej wynosi 6-36 godzin.

W ciepłej porze roku bakterie rozwijają się szybciej i zakażają tzw. wrażliwe surowce dla przetwórstwa spożywczego – np. jaja, mięso, mleko, itp. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy   z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów. W związku z tym latem zdarza się więcej zaburzeń przewodu pokarmowego związanych ze spożyciem pokarmów zawierających substancje szkodliwe dla zdrowia.

 

Zasady samoobrony przed zakażeniami pokarmowymi

§  codzienna ostrożność

§  zakażone produkty mają czasem smak i zapach zjełczałego tłuszczu – takich unikajmy!

§  unikajmy puszek, które mają wzdęte wieczka

§  najtańszy "antybiotyk" to mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków

 

Bezpieczne przechowywanie żywności

 

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie w lodówce jest ważnym sposobem utrzymywania żywności w sposób bezpieczny. Niska temperatura  ułatwia utrzymanie świeżości i spowalnia wzrost szkodliwych mikroorganizmów. Ten sposób przechowywania nie zmienia właściwości żywności.

Właściwa temperatura wewnątrz lodówki  to 50 C na środkowej półce.  Jednak temperatura nie jest taka sama w każdym miejscu wewnątrz lodówki. Uwzględniając te różnice, możesz przechowywać swą żywność w optymalnych warunkach.
Najbardziej zimnym miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się ponad pojemnikami dla warzyw (20 C). Jest to miejsce przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb. Ułożenie tych produktów na dole ma dodatkowe znaczenie – zapobiega to skapywaniu z nich treści na inne produkty.

Jaja, produkty mleczne, wędliny, ciastka oraz produkty oznakowane przy użyciu zwrotu „po otworzeniu przechowuj w lodówce” powinny być przechowywane na środkowych półkach (4-50 C) oraz na półce górnej (80 C). Szuflady na dole (do 100 C) są przeznaczone dla warzyw i owoców, które w niższych temperaturach mogłyby być uszkodzone. Pojemniki lub półki na wewnętrznej stronie drzwi lodówki (10 – 150 C) są przeznaczone dla produktów, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia. Dotyczy to np. napojów, musztardy i masła.

Nie wkładaj do lodówki zbyt dużo pożywienia. Jeżeli jest ona przeciążona, co oznacza, że nie ma przestrzeni pomiędzy poszczególnymi produktami, to wtedy dochodzi do zaburzeń cyrkulacji powietrza, co z kolei zaburza osiągnięcie właściwej temperatury. Lodówka nie będzie pracować efektywnie,  jeżeli doprowadzimy do zbieranie się w niej szronu. Należy ją regularnie rozmrażać przy użyciu ciepłej wody z dodatkiem odrobiny octu, aby usunąć zapachy.

Zwróć uwagę, że niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia.  Chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

W lecie należy pokrętło temperatury nastawić na silniejsze działanie niż w zimie. Zawsze upewniaj się, czy drzwi lodówki są szczelnie zamknięte. Otwieraj lodówkę tylko wtedy, gdy jest to niezbędne i zamykaj jak najszybciej.

Przed umieszczeniem w lodówce produkty należy owinąć lub przykryć, aby zapobiegać utracie wilgoci i smaku. Resztki jedzenia należy wkładać do czystych, szczelnych pojemników. Nie wkładaj do lodówki dużych ilości ciepłego pożywienia, ponieważ to podwyższa temperaturę w całej lodówce; najpierw schłódź żywność w temperaturze pokojowej (ale pamiętaj, że pozostałości produktów gotowanych powinny być umieszczane w lodówce w ciągu 2 godzin po ich przygotowaniu).

 

Zamrażanie produktów spożywczych

Dlaczego zamrażanie jest dobrym sposobem przechowywania produktów spożywczych?

Zamrożenie opóźnia psucie się produktów spożywczych zmniejszając aktywność enzymów uczestniczących w procesach prowadzących do zepsucia oraz zapobiega namnażaniu się w nich mikroorganizmów. Woda zawarta w produktach zamarzając tworzy drobne kryształki i staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych. Jednak większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa zamrażanie. Dlatego należy zachować ostrożność zarówno przed zamrożeniem jak i po rozmrożeniu produktu spożywczego.

Jak długo można trzymać produkty spożywcze w zamrażalniku?

W domowej zamrażarce produkty spożywcze mogą być bezpiecznie przechowywane przez 3 do 12 miesięcy bez pogorszenia ich jakości. W indywidualnych przypadkach ten okres może się różnić. Dlatego najlepiej sprawdzić informację umieszczoną na etykiecie produktu.
 

Pamiętaj:
•  Zamrażalnik należy nastawić na temperaturę -180C lub niższą.
•  W odróżnieniu od lodówki, produkty spożywcze przechowywane w zamrażarce należy układać ciasno aby urządzenie pracowało sprawnie.

•  Korzystne jest zastosowanie odpowiednich opakowań, takich jak torby do zamrażarki lub plastikowe pojemniki, aby  przechowywane produkty nie uległy uszkodzeniu.
•  Unikaj wkładania do zamrażalnika gorących produktów, ponieważ to powoduje wzrost temperatury w zamrażalniku i może uszkodzić inne produkty.

•   Przed zamrożeniem produkty powinny być schłodzone.  Upewnij się przed rozpoczęciem gotowania, że wyjęty z zamrażalnika produkt spożywczy całkowicie rozmroził się. Produkty spożywcze, które były zamrażane a następnie odmrażane, nie mogą być zamrażane ponownie.

 

Jak postępować z resztkami posiłków...

 

Najważniejszą sprawą jest pamiętanie, że żywność po przyrządzeniu powinna być przechowywana w lodówce lub zamrożona w ciągu dwóch godzin. Te dwie godziny obejmują okres, w którym potrawa jest już poza lodówką lub kuchenką czy piecykiem, zanim zostanie podana i okres przebywania na stole podczas posiłku. Pozostawienie żywności w temperaturze pokojowej przez ponad dwie godziny (lub jedną godzinę w upale), przyspiesza rozwój bakterii, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia. Takiej żywności nie powinno się wykorzystywać ponownie i najbezpieczniej jest ją wyrzucić.   
Jedzenie, które stało w temperaturze pokojowej niespełna dwie godziny może być wykorzystane, jeśli było przygotowane z zachowaniem zasad higieny. Należy używać czystych naczyń, myć często ręce i nie dopuszczać aby żywność miała kontakt z nieumytymi powierzchniami.

Nigdy nie zjadajmy resztek, co do których nie jesteśmy pewni, jak długo były przechowywane i w jakich warunkach. Również jeśli mamy wątpliwości co do wyglądu lub zapachu – bez wahania wyrzućmy taką żywność !

Europejski Tydzień Szczepień 2018

24-30-560x437.png

 

 

 

 

 

 

 

Europejski Tydzień Szczepień

"Szczepienia działają. Szczepmy Europę".

 

23-29 kwietnia obchodzimy, już po raz XIII, Europejski Tydzień Szczepień. Jest to inicjatywa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), realizowana i koordynowana na poziomie lokalnym przez poszczególne państwa. Celem Tygodnia jest podkreślanie znaczenia szczepień  po to, by chronić ludność przed chorobami, którym można zapobiec właśnie poprzez szczepienia.

Europejski Tydzień Szczepień to inicjatywa:

  • kierowana i koordynowana przez Światową Organizację Zdrowia,
  • realizowana i wspierana na poziomie krajowym i lokalnym przez państwa, a także przez organizacje międzynarodowe i pozarządowe oraz inne podmioty działające w obszarze ochrony zdrowia.

Celem Tygodnia Szczepień w Polsce jest podkreślanie roli szczepień – powszechnych i indywidualnych – poprzez:

 

  • podnoszenie świadomości potrzeby i prawa każdego dziecka do ochrony przed chorobami, którym można zapobiegać za pomocą szczepień ochronnych,
  • zwracanie szczególnej uwagi na szczepienie pacjentów z grup wysokiego ryzyka.

     

Pamiętajmy:

  • Szczepienia ratują życie.
  • Epidemie chorób zakaźnych nadal stanowią poważne zagrożenie, także dla Europejczyków.
  • Powikłania chorób, którym można zapobiegać za pomocą szczepień ochronnych, wciąż grożą śmiercią – szczególnie małym dzieciom.
  • Szczepienia eliminują groźne choroby z naszego otoczenia.
  • Szczepienia są tańsze niż leczenie powikłań chorób zakaźnych.
  • Szczepienia obowiązkowe są bezpłatne.

     

Czym jest szczepienie?

Szczepienie polega na podaniu pacjentowi (przez uprawniony do tego personel medyczny) szczepionki przeciw chorobie zakaźnej, by organizm pacjenta się na nią uodpornił. Szczepienie ochronne jest świadczeniem zdrowotnym z zakresu profilaktyki. Szczepienia mogą być wykonywane w podmiotach prowadzących działalność leczniczą (w przychodniach podstawowej opieki zdrowotnej i praktykach lekarskich). Procedura szczepienia zawsze obejmuje dwie podstawowe czynności: badanie lekarskie, na podstawie którego lekarz kwalifikuje pacjenta do szczepienia (lub podejmuje decyzję o odroczeniu) oraz podanie szczepionki. W zależności od rodzaju danej szczepionki, jest ona podawana albo poprzez iniekcję (zastrzyk) albo w formie doustnej.

 

Czym są szczepionki?

Szczepionki to produkty lecznicze podawane osobom zdrowym w celu ochrony przed chorobami zakaźnymi. Są to produkty pochodzenia biologicznego, zawierające antygeny zdolne do indukcji określonych procesów immunologicznych, warunkujących powstanie trwałej odporności bez wywoływania działań toksycznych.

Dlaczego warto się szczepić?

Szczepienia ochronne to najskuteczniejszy – biorąc pod uwagę odsetek zachorowań, których można uniknąć szczepiąc całą populację – i najbardziej efektywny sposób zapobiegania wielu chorobom zakaźnym. Zapewniając odporność na te choroby, chronią nas przed ich groźnymi skutkami. Szczepiąc siebie i swoich bliskich chronimy przed ciężkimi zachorowaniami także te osoby, których nie można zaszczepić z przyczyn medycznych.

Czy szczepienia są bezpieczne?

Bezpieczeństwo każdej szczepionki jest oceniane na wszystkich etapach badań, które są nad nią prowadzone, a także w trakcie produkcji oraz podczas stosowania zarejestrowanych i dopuszczonych do obrotu preparatów.

Badania kliniczne potwierdzają, że wszystkie dostępne w Polsce szczepionki spełniają standardy jakości, bezpieczeństwa i skuteczności. Każda szczepionka wprowadzona na polski rynek musi pozytywnie przejść badania laboratoryjne. Kontrolowane są wszystkie serie szczepionek wprowadzane do obrotu w Polsce. Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych stale monitoruje niepożądane odczyny poszczepienne. Przestrzeganie tych wysokich standardów przez podmioty działające w systemie ochrony zdrowia gwarantuje bezpieczeństwo osób poddawanych szczepieniom.

 

O czym musisz poinformować lekarza przed szczepieniem?

Koniecznie poinformuj lekarza o:

  • przebytych chorobach,
  • przyjmowanych lekach (mogą one wpływać na działanie szczepionki, np. osłabić jej działanie lub wywołać reakcję alergiczną);
  • przebywaniu lub bliskim kontakcie z osobą chorą,
  • niepokojących objawach, jeśli pojawiły się po podaniu poprzednich szczepionek.

Jakie czynności muszą być wykonane przed szczepieniem?

Wykonanie obowiązkowego szczepienia ochronnego musi być poprzedzone badaniem lekarskim, które ma na celu wykluczenie ewentualnych przeciwwskazań. O wykonaniu lub przesunięciu terminu szczepienia zawsze decyduje lekarz, po zbadaniu pacjenta oraz uzyskaniu informacji dotyczących jego stanu zdrowia. W przypadku dziecka takich informacji mają obowiązek udzielić lekarzowi rodzice lub opiekunowie prawni.

Pamiętaj!

  • Badanie kwalifikujące do szczepienia przeprowadza lekarz.
  • Lekarz kwalifikuje do szczepienia na podstawie badania pacjenta i zebranego wywiadu (czyli informacji od pacjenta lub jego przedstawiciela prawnego).
  • Lekarz musi uzyskać zgodę pacjenta na wykonanie szczepienia.

     

Kto może wykonać szczepienie?

Szczepienia ochronne mogą wykonywać lekarze i felczerzy, pielęgniarki, położne, a także higienistki szkolne.

Gdzie można wykonać szczepienia ochronne?

Szczepienia ochronne (obowiązkowe i zalecane) są realizowane przez podmioty wykonujące działalność leczniczą (np. przychodnie), które udzielają świadczeń medycznych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Osoby, które planują podróż za granicę (szczególnie do krajów tropikalnych), powinny przed wyjazdem skontaktować się z personelem medycznym w punktach szczepień związanych z medycyną podróży. Takie punkty działają m.in. przy Wojewódzkich Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych.

O czym lekarz musi poinformować rodzica/opiekuna, gdy dziecko ma zostać poddane obowiązkowemu szczepieniu?

  • O terminach innych szczepień obowiązkowych dziecka.
  • O zalecanych szczepieniach.
  • O czynnościach podejmowanych podczas przeprowadzania szczepienia.
  • O możliwości wystąpienia u dziecka niepożądanego odczynu poszczepiennego (NOP) i konieczności natychmiastowego zgłoszenia się do lekarza w takim przypadku.
  • O tym, jak zapobiegać wystąpieniu odczynów poszczepiennych.

Jakie czynności musi wykonać osoba, która szczepi pacjenta?

  • Musi przygotować szczepionkę do podania oraz poinformować pacjenta (lub jego przedstawiciela ustawowego) o sposobie, w jaki zostanie podana szczepionka.
  • Musi zapisać wszystkie niezbędne informacje w dokumentacji dotyczącej szczepień.

     

Jakie informacje musi zawierać dokumentacja przeprowadzenia szczepienia ochronnego?

  • Datę szczepienia.
  • Nazwę szczepionki.
  • Numer serii szczepionki.
  • Informacje o miejscu i sposobie podania szczepionki.
  • Nazwisko lekarza, który zlecił szczepienie oraz nazwisko osoby, która je wykonała.

     

Więcej na temat akcji „Zaszczep w sobie chęć szczepienia” na stronie www.szczepienia.gis.gov.pl

 

Światowy Dzień Zdrowia 2018 pod hasłem"Zdrowie dla wszystkich"

 

Znalezione obrazy dla zapytania Åwiatowy dzieÅ zdrowia 2018 zdrowie dla wszystkich

 

 

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2018

„Zdrowie dla wszystkich”

 

 

 

Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera priorytetowy obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni Światowego Dnia Zdrowia, który przypada na dzień 7 kwietnia, w rocznicę powstania WHO.

 

Najważniejsze przesłania Światowego Dnia Zdrowia 2018:
- Powszechna opieka zdrowotna polega na zapewnieniu wszystkim ludziom dostępu do świadczeń zdrowotnych na odpowiednim poziomie tam, gdzie i kiedy jest to konieczne bez generowania dodatkowego obciążenia finansowego.
- Nikt nie powinien wybierać między dobrym stanem zdrowia, a innymi życiowymi potrzebami.
- Powszechna opieka zdrowotna jest kluczem do zdrowia i dobrostanu ludzi i narodów.
- Powszechna opieka zdrowotna jest osiągalna. Niektóre kraje poczyniły w drodze do jej osiągnięcia ogromne postępy. Wyzwanie to utrzymać jej dostępność na poziomie oczekiwanym przez obywateli.
- Różne kraje podchodzą do problemu powszechności opieki zdrowotnej w różny sposób, nie ma uniwersalnych rozwiązań. Jednak każdy kraj może zrobić coś, by poprawić powszechny dostęp do opieki zdrowotnej.
- Aby opieka zdrowotna miała charakter prawdziwie powszechny, konieczna jest zmiana w myśleniu o systemie opieki zdrowotnej z tej zorientowanej na choroby i instytucje na zorientowaną na ludzi i dla ludzi.
- Każdy może mieć wpływ na sposób osiągnięcie powszechnej opieki zdrowotnej poprzez wzięcie udziału w dyskusji o powszechnej opieki zdrowotnej.
Zbyt wielu ludzi jest pomijanych w opiece zdrowotnej „Powszechny” oznacza „dla wszystkich”, bez dyskryminacji i pominięcia kogokolwiek.
Wszyscy i wszędzie mają prawo do korzystania ze świadczeń zdrowotnych, których potrzebują bez jednoczesnego spychania na skraj ubóstwa. Oto niektóre fakty i liczby opisujące obecny stan powszechnej opieki zdrowotnej:
- Co najmniej połowa światowej populacji nie ma dostępu do niezbędnych usług medycznych.
- Niemal 100 milionów ludzi zostaje zepchniętych do skrajnego ubóstwa, zmuszona do przeżycia za 1,9 dolara dziennie lub mniej z powodu konieczności płacenia za usługi medyczne z własnej kieszeni.
- Ponad 800 milionów ludzi (prawie 12% światowej populacji) przeznacza co najmniej 10% środków z domowego budżetu na wydatki związane ze zdrowiem własnym, chorego dziecka lub innego członka rodziny. Ponoszą tzw. „wydatki na sytuacje nadzwyczajne”.
- Ponoszenie wydatków na sytuacje nadzwyczajne w kontekście służby zdrowia to problem globalny. W bogatszych krajach Europy, Ameryki Łacińskiej i części Azji, które już osiągnęły wysoki poziom dostępu do świadczeń zdrowotnych rośnie ilość obywateli, którzy przeznaczają co najmniej 10% środków z budżetu domowego na koszty związane z opieką zdrowotną ponoszonych z własnej kieszeni.
Czym jest powszechna opieka zdrowotna?
- Z powszechną opieką zdrowotną mamy do czynienia wtedy, kiedy obywatele i lokalne społeczności mają dostęp do koniecznych świadczeń zdrowotnych bez dodatkowych obciążeń finansowych.
- Powszechna opieka zdrowotna umożliwia wszystkim dostęp do świadczeń zdrowotnych, które są pomocne w zwalczaniu najważniejszych przyczyn chorób i śmierci; powszechna opieka zdrowotna jest jednocześnie gwarancją jakości opieki na poziomie wystarczającym do poprawy stanu zdrowia osób, które z niej korzystają.
Czym nie jest powszechna opieka zdrowotna?
- powszechna opieka zdrowotna nie oznacza bezpłatnego dostępu do wszystkich możliwych czynności zdrowotnych niezależnie od ich kosztu, ponieważ żaden kraj nie jest w stanie świadczyć wszystkich usług bez odpłatności w sposób zrównoważony.
- powszechna opieka zdrowotna nie oznacza jedynie zapewnienia minimalnego koszyka świadczeń zdrowotnych, służy także stopniowemu rozszerzaniu wachlarza usług i ochrony finansowej w miarę wzrostu dostępnych zasobów.
- powszechna opieka zdrowotna nie oznacza jedynie leczenia jednej osoby, służy także wspieraniu usług dla całej populacji, takie jak kampanie zdrowia publicznego, dotyczące np. dodawania fluoru do wody lub kontroli miejsc rozmnażania komarów, które mogą przenosić wirusy chorobotwórcze.
- powszechna opieka zdrowotna nie służy jedynie opiece zdrowotnej i finansowaniu systemu ochrony zdrowia danego kraju. Bierze pod uwagę wszystkie składowe systemu zdrowia – systemów i instytucji, które świadczą usługi bezpośrednio, placówki zdrowotne i sieci komunikacyjne, technologie zdrowotne, systemy informacyjne, mechanizmy kontroli jakości, a także zarządzanie i kwestie prawne.

 

Źródło: Biuro WHO w Polsce

Wiosna bez pneumokoków - Darmowe szczepienia dla dzieci z roczników 2013-2016 przeciwko pneumokokom

Plakat.jpg

Darmowe szczepienia dla dzieci z roczników 2013-2016 przeciwko pneumokokom

Drodzy Rodzice i Opiekunowie!

Od 20 marca do 29 czerwca 2018 r. będziecie mogli bezpłatnie zaszczepić swoje dziecko przeciwko pneumokokom.

Przypominamy, że to szczepienie daje najlepszą i skuteczną ochronę przed inwazyjnymi zakażeniami, zapaleniem płuc oraz ostrym zapaleniem ucha środkowego wywołanym przez Streptococcus pneumoniae!

Kto może zostać zaszczepiony

Dzieci do ukończenia 5. roku życia, które nie podlegają obowiązkowi szczepień oraz nie były zaszczepione (dzieci urodzone w latach 2013-2016)

Warunek – dziecko musi zostać zakwalifikowane do szczepienia do 20 kwietnia 2018 r.

Co należy wiedzieć

Szczepienie jest dobrowolne i nieodpłatne! Jeśli jesteś zainteresowany zaszczepieniem dziecka – zgłoś się w tej sprawie do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej! Szczepienia obejmują dzieci, które – po wcześniejszym umówieniu na wizytę szczepienną – zgłoszą się do lekarza do 20 kwietnia 2018 r. Szczepienie jest wykonywane przy użyciu 10-walentnej szczepionki. Schemat szczepienia składa się z dwóch dawek podawanych w odstępie 2 miesięcy. Pełen, dwudawkowy schemat szczepienia będzie realizowany od 20 marca 2018 r. do 29 czerwca 2018 r. przez przychodnie, które mają podpisany kontrakt z NFZ.

Jeśli chcesz zaszczepić dziecko przeciwko pneumokokom, skontaktuj się ze swoją przychodnią (tam, gdzie złożyłeś deklarację wyboru lekarza POZ) w sprawie terminu szczepienia.

Informacji o szczepieniach udzielają również powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne.

Liczba szczepionek oraz czas akcji są ograniczone.

Dlaczego warto się zaszczepić dziecko?

Jakie choroby wywołują pneumokoki

Pneumokoki mogą powodować zakażenia inwazyjne, charakteryzujące się obecnością bakterii w krwi oraz zakażenia zlokalizowane – bez uogólnionego zakażenia.

Główne postacie zakażenia to:

  • zapalenie ucha środkowego – prawie każde dziecko do 5. roku życia ma za sobą przebyte zapalenie ucha środkowego wywołane przez pneumokoki;
  • zapalenie zatok obocznych nosa;
  • zapalenie płuc – czynnikami sprzyjającymi są przewlekłe choroby płuc oraz jako powikłanie grypy;
  • zapalenie spojówek.

Zakażenia mogą przebiegać w sposób inwazyjny, wywołując:

  • zapalenie płuc z bakteriemią (obecność bakterii w krwi) – w ok. 25-30% przypadków zapalenia płuc występuje bakteriemia;
  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych – w tym przypadku obserwuje się bardzo poważne powikłania (np. śmierć lub głębokie upośledzenie intelektualnee i częste nawroty choroby);
  • posocznicę – najczęściej jest następstwem ciężkiego zapalenia płuc, jednak może rozwinąć się jako choroba podstawowa bez wcześniejszego ogniska zapalnego;
  • zapalenie wsierdzia;
  • zapalenie otrzewnej;
  • zapalenie kości i szpiku;
  • zapalenie stawów.

Korzyści wynikające ze szczepień

Dowodem na to, że szczepienia przeciw pneumokokom przynoszą korzyści, są Kielce.

W 2006 r. prowadzono  tam bezpłatne szczepienia przeciw pneumokokom dla dzieci. Zapadalność na pneumokokowe zapalenie płuc u dzieci poniżej 2. roku życia zmniejszyła się o blisko 97%, liczba hospitalizacji z powodu zapalenia płuc wśród dzieci do 2 lat – o 60%, a liczba przypadków zapalenia ucha środkowego – o 85%. Dodatkowo zaobserwowano efekt odporności zbiorowiskowej. Liczba zachorowań zmniejszyła się o ponad 50% wśród dorosłych, którzy często komunikują się z najmłodszymi (chodzi głównie o osoby starsze- seniorów,  którzy – poza dziećmi należą do grupy ryzyka zachorowania na zapalenie płuc wywołane przez pneumokoki).

Zmniejszyła się także częstotliwość występowania szczepów pneumokoków opornych na penicylinę u dzieci poniżej 5 lat – do 6,5%. Dla porównania w populacji nieszczepionej częstotliwość ta wynosi 50,5%.

Źródło: www.gis.gov.pl; www.mz.gov.pl



EDWA.jpg

        Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach 

       Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach

 


 


     

papierosy

     

   

    16 listopada- Światowy Dzień Rzucania Palenia

 

 

 

 

 


                                                 

Znalezione obrazy dla zapytania grypa wirus     Nie daj się grypie!